İkinci El Eşyalarınızı En Doğru Şekilde Nasıl Fiyatlandırırsınız

Kullanılmış kıyafet, elektronik eşya veya mobilya gibi ikinci el eşyalarınızı satmak, fazladan para kazanmak veya başarılı bir iş kariyeri için harika bir yol olabilir. En önemlisi bu işe başlamak için büyük bir yatırıma ihtiyacınızın olmamasıdır. İhtiyacınız olan başlangıç eşyalarını kendi evinizde bulabilirsiniz.

İkinci el eşya için en gerçekçi fiyatlandırma ipuçları

Fakat ikinci el eşya satmanın en büyük güçlüğü fiyatlandırmadır: Eşyalarınız için yüksek fiyat isterseniz hiç satamayabilirsiniz, az isterseniz de gereken kazancı elde edemeyebilirsiniz.

Bu durumda, ikinci el eşyalarınızı doğru bir şekilde fiyatlandırıldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? İkinci el eşyalarınızı fiyatlandırmadan önce aşağıdaki ipuçlarını mutlaka okuyun:

1-Mevcut perakende fiyatını öğrenin

Yeni olduğunda bu ürünün hangi özelliğinden dolayı satıldığını tespit edin (Eğer ürün görsel olarak veya yeni teknolojisi itibariyle bir avantaj ile satılıyorsa, zamanla görselliği kaybolmuş veya teknolojisi eskimiş olabilir; bu durumda yüksek fiyat istemeniz faydasız olur. Fakat ürün esas olarak işlevsellik açısından talep görüyorsa, bu durumda yılların geçmesi ürün fiyatından çok da fazla kaybettirmeyebilir. Örneğin iyi marka bir ikinci el iş makinesi, işlevsellik olarak görevini tam manasıyla yerine getiriyorsa, hemen hemen teknolojisi de değişmeyeceği için, birçok yeni üründen bile değerli olabilir). Ayrıca güncel olarak satış fiyatını belirleyin. Bunun için mümkün olduğunca farklı fiyatlar almaya çalışın.

Elinizdeki ürünü karşılaştırırken doğru model veya tasarıma baktığınızdan emin olun! Günümüzde teknoloji hızlı değişmekte ve birçok ürün güncellenmektedir. Eğer ikinci el ürününüz artık üretilmiyorsa, sınırlı bir sürüm ise veya ara sürüm ise piyasa değeri düşük olabilir.

Ürününüzün güncel modelinde yeni özelliklerin eklenmiş olması veya yapımında farklı materyallerin kullanılması, çok kısa kullanım süresi olsa bile elinizdeki ürünün bedelini ciddi bir şekilde etkileyecektir.

2-Mantıklı bir şekilde indirim yapın

Neredeyse her eşya orijinal olarak satın alındıktan sonra değer kaybeder. Bazı eşya ve ürünlerin değeri ise, otomobil ve elektronik eşya gibi, düşünemediğiniz kadar hızlı bir şekilde inişe geçer.

Mantıklı bir şekilde indirim yapın

Amortisman hesabını göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Muhasebede amortisman hesabı ile ürünlerin bedelleri, özelliklerine göre, yıllara bölünür ve o şekilde gider olarak kullanımı sağlanır. Aslında bu hesapla ürününüzün her geçen yıl ne kadar değer kaybedeceğini hemen hemen hesaplamış olursunuz.

Genellikle, satış uzmanları, ürün gerçekten iyi durumda ve yeniyse, orijinal fiyatının yarısını teklif ederler. Birkaç yıl kadar eski ürünler için %25 ve bundan daha eski ürünler için de %10 kadar değer biçerler (Yani, elinizdeki telefonu 1 yıl içinde almış iseniz ve şu anki güncel değeri 3000 TL ise size önerecekleri bedel en fazla 1500 TL olacaktır. Eğer ürününüz aynı değer de ve 3 yıllık ise verecekleri bedel 750-1000 TL arasında olacaktır).

Bunların yanında tabii ki çok önemli istisnalar da vardır. Özel tasarım ürün ve eşyalarda, antika mücevherlerde ve vintage eşyalarda zaman içinde değer artışı görülür. Bu yüzden kullanılmış ikinci el eşyalarınız için fiyat etiketi belirlemeden önce mutlaka eşyalarınızın kategorisini dikkate alın.

Hiç kullanılmamış, özellikle de orijinal ambalajında ​​bulunan bazı eşyaların alışveriş için daha fazla tercih edileceğini ve genellikle de daha yüksek fiyatlara satılabileceğini de aklınızdan çıkarmayın.

3-Ürünün yaşanmışlığını hesaba katın

İkinci el kullanılmış bir çanta almaya karar verseniz, dünyayı bir baştan bir başa dolaşmış birçok macera içinde bulunmuş bir çantayı mı yoksa yıllarca sadece bir dolabın içinde asılı kalmış ve aynı derecede yıpranmış başka bir çantayı mı tercih edersiniz?

Eşyaların yaşanmışlığını ve hikayelerini hesaba katın

Diğerine göre, maceralar içinde bulunmuş çanta çok daha cazip görünecektir. En azından bu çantanın çok daha dayanıklı olduğundan emin olabilirsiniz değil mi! (Başımdan geçen bir olay: Kızıma scooter alacaktık, mağazada demo olarak kullanılan bir ürün vardı, birçok kez kullanılmıştı fakat sağlam görünüyordu, -belki de üreticiler demo olarak gönderdiklerini daha sağlam yapmışlardı, kim bilir-, yeni ürünü açtılar ve kızım denedi, kesinlikle diğerine kıyasla daha sağlam bir görüntüsü yoktu, yenisi yerine aynı fiyata demo olarak kullanılmış ürünü almak istedim, satıcılar da şaşırdı ama ısrarım üzerine ürünü temizleyip verdiler. Hala kızım severek kullanıyor, yenisini almış olsaydık bu kadar süre dayanamayacağından kesinlikle eminim!).

Kullanılmış eşyaların değerleri, duygusal bir hikâyeye sahip olduğunda, kaçınılmaz bir şekilde artar. Ünlü birinin kullandığı veya ünlü bir filmin içinde kullanılan mülk bazı insan grupları için çekici olacaktır. Tabii ki harika bir hikaye her zaman yeterli olmayacaktır, bu hikayenin gerçekliği kanıtlarla desteklenmelidir.

Satmayı düşündüğünüz ürünün böyle bir tarihsel hikayesi varsa araştırın ve müşterilerinizi bundan haberdar edin.

4-Rakiplerinizi inceleyin

Rakiplerinizi takip edin, fiyatlarını inceleyin

Asıl soruya gelelim: Başka satıcılar aynı veya benzer ürünler için ne kadar fiyat istiyorlar? Bunun cevabı gerçekten önemlidir. Bu bilgi bizi insanların böyle bir ürün için ne kadar para ödeme meyillinde olduklarını gösterecektir.

Bir şeyin halen çok değerli olduğunu düşünüp çok para ödemeniz bir acemi hatasıdır. İkinci el piyasasını iyice gözlemleyin, hangi ürünlerin talep gördüğünü ve kolayca satıldığını takip edin. Size göre çok değerli bir ürün ikinci el piyasasında rağbet görmüyor olabilir (Düşünün zamanında çok para harcayıp değerli bir mobilya almışsınız ve bunu satmak istiyorsunuz, size göre değeri 5 Bin TL, çünkü siz zamanında 20 Bin TL ödeme yapmışsınız. Şunu unutmayın, ikinci el eşya almak isteyen bir kişi ne olursa olsun herhangi bir mobilya için 5 Bin TL vermek istemez. Ayrıca o ürünün değerinin bilen kişi de sizin gibi muhtemelen kullanılmışını değil, mali gücü yeterli olduğu için, fiyatı ne olursa olsun yenisini tercih edecektir). Şunu unutmayın, herhangi bir kullanılmış eşyanın gerçek değeri, insanların bunun için ödeme yapmaya istekli olup olmadıkları ile ilgilidir.

5-Nakliye masrafını düşünün

Nakliye masrafını dahil etmeyi unutmayın

Nakliye masrafını göz ardı ederseniz daha az kar edersiniz; fakat nakliye masrafınız dahil olduğunda fiyat çok yükselirse de bu sefer müşteriniz o ürünü satın almaktan vazgeçebilir.

Müşteriler için maliyeti aza getirmenin birkaç yolu vardır:

  • Yüklü miktardaki siparişlerde veya müşterinin birden fazla ürün alması durumunda ücretsiz nakliye sunun. Alternatif olarak, sizden daha önce satın alım yapmış müşterileriniz için nakliye bedellerinde indirim yapın. Bu durum insanları tekrar sizinle alışveriş yapmaya teşvik edecektir.
  • Sadece gerçek manada nakliye maliyetinin uygulandığını açıkça gösterin (Mesela, nakliyeden herhangi bir kazanç elde etmeden sadece harcanan yakıt ve eleman ücretini yansıtmak gibi). Bu şeffaflık sayesinde, alıcıların size olan güveni artacak ve ekstra masraf onlar için de problem olmayacaktır.
  • Alıcıların istekleri doğrultusunda nakliye biçimi tespit etmeye çalışın veya alternatif yollar önerin.

6-Fiyatınızı belirleyin fakat gene de esnek olmaya çalışın

Yukarıdaki bilgiler ışığında, herhangi bir eşya için tahmini bir fiyatlandırma yapabilirsiniz. Görünmez giderleri de hesaba katarak, eşya için belirlediğiniz tahmini bedelin biraz üstünde fiyatlandırın. Daha çabuk satılsın düşüncesiyle fiyatı aşağıda tutarsanız, sezonda iyi fiyata satacağınız bir ürünü kaybetmiş olursunuz.

Yüksek de olsa ürün satılıyorsa, kazanan bir tarifiniz var demektir. Eğer satılmadıysa o zaman fiyatınızda indirimi düşünebilirsiniz. İnsanların teklif vermeleri için fırsat vermek ve de yavaş satılan ürünlerde aylık indirimler yapmak eşyaların fiyatlarını gerçekçi yönde belirlemenizde faydalı olacaktır.